Nyári Kuponnapok
2017.05.30.
Campus Fesztivál VIP nyereményjáték
2017.06.30.

Rádió-távirányítású modell interaktív kiállítás 2017.06.01-18.

Rádió-távirányítású modellek interaktív kiállítása a FÓRUM-ban!
MEGHOSSZABBÍTVA! 2017.06.01-18.


Modellkiállítás tárlatvezetésselKiállításunk bemutatja a távirányítású modellezést alapjaitól a jelenlegi csúcstechnikáig, a kezdetektől a mai legújabb fejlesztésekig. Összeállított, működőképes repülőgépek, helikopterek, versenydrónok különféle változataival mutatjuk be a légi modellezés fejlődését. A „régi” metiles motoroktól a két- és négyütemű, egy- és többhengeres benzinmotorokon keresztül a nagy teljesítményű elektromos rendszerekig átöleli bemutatónk a meghajtás változatait. Különböző alapanyagú (fa/fólia, kompozit és modern habanyagok) modellrepülőgépeket felvonultatva láthatják az érdeklődők a modellépítés technológiáit. Természetesen nem csak a repülőeszközök, hanem a földi polgári, katonai és vízi járművek is megjelennek a kiállítás anyagai között. Itt is különböző meghajtással rendelkező személyautók, kamionok, off-road, motorkerékpár, munkagép és hajó modellek színesítik gyűjteményünket. Kiállított modelljeinkről szakembereink információkat, a modellezés szabályairól felvilágosítást nyújtanak a rendezvény teljes ideje alatt.

Miért érdemes ellátogatni kiállításunkra?A modellezés tanít, nevel, szórakoztat!

Kiállításunk egyedülálló lehetőség a több mint 100 éves múlttal rendelkező modellezés megismerésére. A járműveken keresztül a tudományágak széles skálájával, történelmi és technikatörténeti információkkal találkoznak. Kiállításunkon szerzett élményeik akár egy életre meghatározhatják a gyermekek műszaki érdeklődését, belőlük válhatnak a jövő tervezőmérnökei, pilótái, szakemberei. A modellezés társadalmi eredményei közé sorolható a családösszetartó hatás, a gyermekek műszaki szakmák felé irányítása, saját, önálló gondolkodásra és problémamegoldásra nevelése, továbbá nagyon fontos eredménye a szabadban eltöltött szabadidő, amit csapatban, rendezett és szabályozott formában örömmel végzünk. A kiállításon a tárlatvezetést, az interaktív programok koordinálását és a látványos bemutatókat több évtizednyi tapasztalattal rendelkező modellezők végzik, így az érdeklődők kérdéseikre hiteles és szakmailag megalapozott választ kaphatnak. Táboraink tapasztalata alapján a szakmai részeket a gyermekek számára is érthetően és érdekfeszítően prezentáljuk, hogy rengeteg új élménnyel és tudással térjenek haza.

Tárlatvezetés és modellbemutatók

Az RC modellezés, valamint a makettezés fogalmának pontos meghatározása után bemutatjuk a modellezés főbb irányzatait egészen az építéstől az irányításig.

Modellrepülők

Rövid modellezéstörténeti áttekintés után megtekintjük az I. és II. Világháborús, szövetséges és tengelyhatalmak gépeinek valósághű, részletesen kidolgozott modelljeit. Láthatóak vadászrepülők, bombázók, zuhanóbombázók, 1-2-3 fedeles modellrepülők. Említést teszünk ezek történelmi vonatkozásairól. Beindításra kerül egy közel 3 méter fesztávú légcsavaros elektromos repülő és egy dupla sugárhajtóműves MIG-29 modell is. A résztvevők megtapasztalhatják a motorok lenyűgöző hangjait, teljesítményüket.

Interaktív programok

Interaktív programjaink minden esetben tapasztalt modellező közreműködésével zajlanak! A programokban használt távirányítású eszközök nem játékok, hanem üzembiztos, minőségi RC modellek.

Most tiéd lehet az irányítás!

Oktatási és interaktív eszközeinkkel lehetőséget nyújtunk az érdeklődőknek, hogy kipróbálják ezt a műszaki sportot. Az interaktív programokat, foglalkozásokat és feladatokat úgy válogattuk össze, hogy a gyermekek és felnőttek akár együtt is játszhatnak, alkothatnak, versenyezhetnek és fedezhetnek fel újdonságokat. Részt vehetnek játékos tankcsatában, távirányítású munkagépeinkkel rakodási, szállítási és daruzási munkálatokat végezhetnek. A modellek kipróbálását és a megoldandó feladatok összeállítását gyermek és felnőtt látogatóink érdeklődésének, ügyességének megfelelően alakítottuk ki, hogy minden korosztály örömét lelje bennük. Célunk, hogy programunkról új és maradandó ismeretekkel és közös élményekkel térjen haza minden résztvevő. Kiállított modelljeinkről szakembereink információkat, a modellezés szabályairól felvilágosítást nyújtanak a rendezvény teljes ideje alatt. A rendezvényen a családok minden tagjának biztosítunk kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget. Interaktív programjaink felnőtteknek, gyermekeknek, izgalmas szülő-gyermek csapatfeladatokkal nagy mértékben hozzájárulnak az ügyesség, a koordináció, a koncentráció és a finom motorika fejlesztéséhez.

Interaktív programjaink gyerekeknek, családoknak, iskolás csoportoknak:
- tankmodell vezetése és lövészet, játékos tankcsata,
- munkagép modellek irányítása, daruzás, rakodás,
- mászóautó irányítása, ügyességi feladatok megoldása.

Modellrepülők, modellhelikopterek szimulátoros irányítása

Repülőeszközeink irányítását a kiállításon letelepített szimulátoron szakembereink segítségével gyermekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják realisztikus formában. Átélhetik a felszállás, irányítás, esetleg leszállás, és eleinte leggyakrabban a zuhanás izgalmait. Mindez valódi irányítópulttal végezhető, mégis anyagi kár mentesen megtapasztalva a modellvezetés nem könnyű, de lebilincselő élményét.

FPV élmény modellautó vezetéssel

Vendégeink a mai nagy divatnak örvendő FPV (First Person View) modellvezetést is ki tudják próbálni a járműre szerelt valós jeltovábbító kamerával és videójel vételre alkalmas szemüveggel. Ezzel a technikával részt vehetnek tanklövészeten, ami ebben a formában valósághű vezetési élményt nyújt. A járművek vezetői átélhetik a belső kamerás látvány kapcsán azt az érzést, mintha az autókban vagy tankokban ülnének.

Modellkiállítás tárlatvezetésselHelikopterek

Röviden összefoglaljuk a helikopterek működését, megtekintjük a kiállított különböző méretű helikoptermodelleket. Mini helikopterrel rövid bemutatót tartunk, a kiállított 2 méter rotorátmérőjű helikopter bemutatóját pedig egy rövid, de igen látványos videón nézhetik meg az érdeklődők.

Drónok, multikopterek

A ma leginkább elterjedt pilóta nélküli légijármű a drón. A résztvevők megtudhatják, mit is jelent valójában a sokszor negatív kicsengésű „drón”, amit leginkább katonai felhasználással kapcsolatban hallunk. Bemutatjuk a felhasználási területeket, hogyan alkalmazhatóak szórakoztatási, kutatási, oktatási, természetvédelmi, mezőgazdasági, sőt életmentési munkákban. Hobbielfoglaltságként használható légi fotózásra, versenyzésre, de alkalmas csomagszállításra, térképezésre és légi szemlézésre is. Megmutatjuk a drónok típusait, szerkezeti felépítését, alkatrészeit, működésük alapelveit.

Repülés és repülésbiztonság

Tájékoztatást nyújtunk a repülés elsajátításának menetéről, a szimulátoros és valós repüléstanulásról, a biztonságos repüléshez szükséges feltételekről. Felhívjuk a résztvevők figyelmét a jelenleg érvényben lévő magyarországi szabályozásra, hogy aki szeretne bármilyen távirányítású pilóta nélküli légi járművet irányítani, azt csakis biztonságosan és szabályosan tegye! 120km/óra végsebességével

Tankok

Kiállításunk bemutatja a II. Világháborútól napjainkig gyártott harckocsikat modellek segítségével. A gyűjteményben megtalálhatóak orosz, amerikai, német gyártmányú tankok modelljei, valamint különböző méretarányú makettjei. Említésre kerül a II. Világháborúban lezajlott Hortobágyi páncéloscsata, melynek emlékművét megtekinthetjük Hortobágyon. 1944-ben Debrecenben, a Piac utcán vonuló Párduc harckocsik modellje is látható a kiállításon.

Autók

A legnépszerűbb modellezési forma az autómodellek építése és irányítása. A kiállításon bemutatunk nagyszámú minőségi on-road és off-road autómodellt. Megtekinthetőek utcai típusok és terepjárók, külön érdekesség a jelenleg fellelhető 1/10 méretarányú Alfa Romeo modellek teljes gyűjteménye. Az autóversenyzés szerelmeseinek számos DTM, VTCC, Forma1 és rally modellt kínálunk megtekintésre. Lesznek elektromos, nitró és benzines meghajtású modellek. Bemutatjuk hogyan érkezik meg több száz darabban egy modellautó és hogy lesz belőle kitartó és precíz munka után egy gyönyörű és irányítható autómodell. Beindításra kerül egy 6 lóerős elektromos Monster, amely teljesítményével és több mint ámulatba ejt mindenkit!

Csatlakozz Facebook eseményünkhöz is!